Coronavirus

Coronavirus heeft grote gevolgen voor het trouw- en evenementenbranche

COVID-19, oftewel het Coronavirus, is in een paar weken tijd losgeslagen in vrijwel elk land ter wereld! Er zijn meer dan 201.634 mensen besmet over de hele wereld. Het virus wat zorgt voor klachten aan de longen en luchtwegen kostte tot nu toe bijna 8.007 mensen het leven wereldwijd. Het aantal bevestigde Nederlandse corona besmettingen nadert de 2.500 mensen en er zijn al 76 patiënten overleden. Sterkte voor de slachtoffers en nabestaanden. Iedereen die last heeft van verkoudheid, koorts of keelpijn moet thuis blijven. Wanneer je merkt dat je ademhalingsproblemen krijgt, moet je dit melden aan je huisarts. 

Het Coronavirus in het kort:

  • Het Coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.

Om te voorkomen dat nog meer mensen besmet raken met het virus, heeft de overheid besloten dat alle eet- en drinkgelegenheden, scholen, sauna’s en clubs gesloten moeten blijven tot en met 6 april 2020. Ook zijn bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden verklaard. Maar hoe zit het dan met bruiloften en evenementen?

Impact Coronavirus op trouw- en evenementenorganisaties

Wij kunnen ons niet voorstellen hoe emotioneel zwaar deze situatie is voor de aanstaande koppels. Maar niet alleen jullie, ook wij als organisaties in de trouwbranche zijn de dupe van het Coronavirus. En niet zo een beetje ook. Wat een lijst aan bruiloften en evenementen voor het komende trouwseizoen moest zijn, is nu een lijst van annuleringen geworden. En wij begrijpen dit volkomen, maar wat nu? Als er geen werk is, moeten ook onze werknemers zich thuis isoleren. Ook financieel krijgen wij het moeilijk want als bedrijf moet je de keuze maken of je een terugbetaling aan de klant gaat doen of niet. Bruidsparen kunnen er natuurlijk niets aan doen dat dit nu gaande is, maar toch moet een bedrijf ook zijn inkomen hebben. Decoratiebedrijven, evenementenzalen, cateringorganisaties, fotografen en iedereen waar wij mee samenwerken, zit nu thuis. Aan het wachten tot deze crisistijden eindelijk voorbij zijn en we deze zomer hopelijk weer volop aan de slag kunnen gaan. Er heerst een grote onzekerheid bij velen over de toekomst. Het voelt alsof de wereld echt stil staat.

Bruiloft-stress realiteit

Als je als bruid al last had van bruiloft-stress, dan zal dat nu vast zijn hoogtepunt hebben bereikt. Want al dat werk en al die inspanningen voor jouw grote dag waar je naar toe werkte, is blijkbaar voor niets geweest. Vanwege het virus is het strikt afgeraden om groepen mensen bijeen te roepen, zo ook voor bruiloften en evenementen. Mocht je over 2 of 3 maanden trouwen of later, maak je dan minder zorgen. Hopelijk is de crisis dan al voorbij en kun je jouw bruiloft gewoon door laten gaan.
Maar de bruidjes die zich nu al mentaal en fysiek aan het voorbereiden zijn voor de mooiste dag in hun leven, hier komt de realiteitscheck: voor nu, kan het feest helaas niet doorgaan. Echt niet…

Voor het diner wordt je bruiloft afgeblazen

In tegenstelling tot de berichtgeving in de media zijn in het weekend van 13 tot en met 15 maart 2020 wel degelijk invallen geweest op bruiloften. Niet alleen in Den Haag, aldus het Ad Online, maar ook in Honselersdijk, Amsterdam en Rotterdam. Van heel dichtbij hebben wij meegekregen hoe bruiloftlocaties 2 dagen voor de bruiloft noodgedwongen de deuren moesten sluiten. En het ging nog verder dan voorafgaand aan de bruiloft. Er zijn zelfs invallen geweest op bruiloften waar iedereen voor het diner de locatie moest verlaten. Dit tot groot verdriet van bruidsparen. Ondanks het begrip voor de maatregelen, blijft het pijnlijk dat je jouw grote dag op deze manier moest eindigen.

Maart en april zijn alle bruiloften afgelast

BASMA Weddings maakt zich grote zorgen over de trouwbranche. Alle bruiloften in maart en april zijn afgelast. En continu ontvangt men telefoontjes van bruidsparen hoe om te gaan met bruiloften in mei en juni 2020. Het is een uitzonderlijke situatie waar ook eigenaar Wadei Laroussi, van BASMA Weddings geen kant-en-klare antwoord op heeft. “Het is afwachten wat er gaat gebeuren. En wij proberen vooral in gesprek te gaan met alle betrokken partijen.” De gehele evenementenbranche ligt op zijn kop. Lees bijvoorbeeld ook het artikel op NOS.nl: Evenementen aan de lopende band afgelast, maar wie draagt de kosten?

Na regen komt zonneschijn 

Nu kunnen we natuurlijk blijven piekeren over hoe slecht we het hebben, maar niet alleen onze branche heeft last van het Coronavirus. Het hele land, nee…de hele wereld is de dupe van COVID-19. Ik denk dat we van geluk moeten spreken als het virus ons niet te pakken krijgt en wij positief naar de toekomst moeten blijven kijken. Daarom adviseert BASMA Weddings onze aanstaande bruidsparen het volgende: 

  • Cancel de bruiloft en blijf vooral thuis. Zo weet je in ieder geval zeker dat je waarschijnlijk geen Coronavirus zult oplopen, of verantwoordelijk bent voor het verspreiden van het virus. 
  • Neem contact op met de bedrijven die je had geboekt en kom tot een regeling die voor beide partijen werkt. 
  • Geef de moed niet op en plan alvast een nieuwe datum voor jouw feest, ergens aan het einde van de zomer of volgend jaar. Wellicht kun je dan weer met dezelfde bedrijven werken, en hoef je alleen de datum te verschuiven.

Zorg goed voor jezelf elkaar

BASMA Weddings wenst iedereen sterkte toe in deze moeilijke tijden! Zorg niet alleen goed voor jezelf en je naasten, maar denk ook aan de kwetsbare groep. Wellicht je buurman of -vrouw die er alleen voor staat.  Mocht je vragen hebben of hulp willen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Dat mag met Wadei Laroussi, via 0645838505 of info@basmaweddings.nl


Door Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings? Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met speciale effecten, bekijk onze Youtube channel.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.