De Afghaanse bruiloft

De Afghaanse bruiloft. Elke cultuur heeft zijn eigen soort feest. Zo ook de Afghaanse cultuur. Het is een mooie mix van tradities en moderne festiviteiten. 

De tradities van een Afghaanse bruiloft

De traditionele Afghaanse bruiloft begint in de zaal. Familieleden van zowel de bruid als bruidegom staan bij de entree om gasten welkom te heten en hen naar hun plek te brengen. De gasten dragen vaak traditionele kleding en veel sieraden. Wanneer de zaal vol begint te lopen, wordt er traditionele kalme Afghaanse muziek gedraaid door een band. Wanneer het bruispaar arriveert, wordt er een bekend lied gedraaid dat letterlijk ‘loop langzaam‘ betekend. Iedereen staat op om het paar te bewonderen. De bruid draagt vaak een donkergroene jurk en de bruidegom een pak. De Afghaanse bruiloft begint met een traditionele dans gedaan door de vrouwen. Dit heet de Atan dans. Vrouwen vormen een cirkel en dansen op specifieke muziek. Daarna is het de beurt voor de mannen om deze dans te verrichten. 

Voor het bruidspaar is er een prachtige tafel opgemaakt met bloemen en kaarsen. Deze staat centraal in de zaal. Het koppel zit voornamelijk hier wanneer er los gegaan wordt op de dansvloer, omdat de bruid zich voorbeeldig dient te dragen en niet te uitbundig mag dansen. Maar zoals eerder gezegd is de nieuwe generatie wel wat moderner dan dit (source: yourafghanwedding.nl)

 

De Nikkah ceremonie (officiele trouw)

De Nikah is een Islamitische manier van trouwen op een Afghaanse bruiloft. Hier bespreken beide families de bruidsschat die opgevraagd wordt wanneer er mogelijk een scheiding plaats vind in de toekomst. Steeds vaker wordt er niet veel gevraagd omdat koppels niet hun liefde een bedrag willen geven. Bij de Nikah is er een Imam aanwezig. De mannen zitten in een aparte zaal, waarbij de vader van de bruid haar vertegenwoordigt (tegenwoordig komt de bruid er ook bij zitten). Wanneer de bespreking klaar is, wordt er aan de bruid drie keer gevraagd of zij het huwelijkt accepteert. Wanneer zij JA zegt, kan het feest beginnen! Het bruidspaar gaat als eerst langs de tafels om de gasten te verwelkomen.

 

Dan is het tijd voor het diner

Eten op de Afghaanse bruiloften wordt groots aangepakt. Verschillende soorten rijst, hapjes, baklava en lekkers wordt neergezet als een heerlijk lopend buffet. Het koppel mag als eerst wat te eten nemen. Hierna wordt het buffet geopend voor de gasten. Het bruidspaar eet meestal in een aparte kamer.

 

Let’s get the Afghaanse bruiloft started

Na het eten op de Afghaanse bruiloft wordt er omgekleed. De bruid straalt in een witte bruidsjurk en komt opnieuw met haar echtgenote binnen lopen op het traditionele lied (Ahesta Boro: loop langzaam). Zij doet dan nogmaals de vrouwendans en er worden er bedankjes geschonken. Het is dan eindelijk tijd om te dansen en plezier te hebben, tot de nacht voorbij is!

 

Ook bij BASMA Weddings komt de Afghaanse bruiloft voor. Vaak wordt er gevraagd naar kleurrijke decoratie, met de kleuren groen en rood. Maar ook kaarsen en bloemen zijn een must. Op de website kun je alle decoratie vinden die bij jouw droom Afghaanse bruiloft past. Just take a look.. 

 

Door Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings? Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met speciale effecten, bekijk onze Youtube channel.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.