De Indiase bruiloft

Als je Bollywood kent, dan heb je vast wel een keer een Indiase bruiloft gezien. Kleurrijke decoraties, fascinerende tradities en geweldige dance moves. Vandaag deel ik alle weetjes over de magische Indiase bruiloft.

De tradities van een Indiase bruiloft

In India heerst het Hindoeïsme, waardoor de meeste rituelen gebaseerd zijn op het geloof. Wanneer een Hindoestaans koppel wil trouwen, komen de families eerst bij elkaar om akkoord te gaan. Nadat dit gebeurd is brengt de vader van de bruid met gekleurd poeder een rode vlek op het voorhoofd van zijn schoonzoon en schenkt hij hem zoetigheden en fruit. 

Twee dagen voor de Indiase bruiloft vindt Matkorwa plaats. Dit is een bachelor feest waarbij de bruid en bruidegom apart een feest geven. De dag voor de bruiloft noemen ze Bhattwan. Op deze dag vind er een offerdienst plaats. Op de dag van de Indiase bruiloft (Sahdie) verzamelt iedereen zich bij het huis van de bruidegom voor de Baraat: de bruidsstoet. De bruidegom heeft een kleurig gewaad aan en gaat samen met andere single mannen voor de laatste keer rijstebrij eten bij zijn moeder. Onderweg naar de bruid is vuurwerk te zien en hoor je het geluid van trommels. 

In de trouwzaal

In de trouwzaal wordt de bruidegom verwelkomt (Parchan) door de moeder van de bruid. Op een koperen schaal plaatst zij brandende oliepitjes die boven het hoofd van de bruidegom wordt rondgedraaid. Zo wordt hij voorgesteld aan de bruiloftsgasten. Hierna is het tijd voor de bruid om plaats te nemen onder het Maro (huwelijkstent/balkadijn). Zij brengt haar dank uit en gooit offeranden in het vuur en nodigt dan haar echtgenoot uit om ook plaats te nemen onder het Maro. Hij krijgt een bloemenketting om en neemt plaats op zijn speciale huwelijksbankje. Daarna komen de ouders van de bruid erbij zitten en bieden het echtpaar geschenken aan. Tijdens de Hangadin wordt er officieel door de vader van de bruid gevraagd dat de bruidegom zijn dochter aanvaard. Dan komen zijn ouders erbij om de bruid geschenken aan te bieden. 

Het koppel wordt op een bijzondere manier met elkaar verbonden op een Indiase bruiloft. Dat gaat namelijk door middel van een schoudersjaal van de bruidegom, die word vastgeknoopt aan de jurk van de bruid. Daarna zetten beiden zeven stappen (Sathpadi) richting de Poolster, omdat de Poolster en de zon getuigen moeten zijn. Als dit gebeurd is brengt de man rood poeder aan op de haarscheiding van de bruid. Het is dan tijd voor de bruiloftsgasten om het echtpaar te huldigen met bloemen en rijstkorrels. En zo begint het officiële feest met uitgebreid Indiaas eten, energieke dansen en volop gezang. (source: huwelijk.nl/magazine)

Decoratie op een Indiase bruiloft

They looooove color! Op een Indiase bruiloft is er altijd een Maro aanwezig. Dit is een soort tent op het podium waar vooral kleurrijke doeken worden opgehangen. De kleurrijke doeken hebben veel kleuren zoals rood, goud, oranje en geel. De kleuren staan voor geluk, reinheid, rijkdom en welvaart. Niet alleen dragen de bruid en bruidegom vaak feestelijk gekleurde kleding, maar ook de bruidsgasten zijn niet beperkt tot het dragen van een bepaalde kleuren. In tegendeel, het is een kleurrijk festijn! 

Ook bij BASMA Weddings komen er Indiase bruiloften voor, waar het team met plezier aan mee werkt. Voor Maro’s of andere decoratie kun je op de website terecht.

Door  Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings? Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met speciale effecten, bekijk onze Youtube channel.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.