Libanese droombruiloft op blogpagina

De Libanese bruiloft, een droom

Mijn zomer spendeerde ik in de heerlijke zon van Libanon, een prachtig land in het Midden-Oosten. Bruiloften in Arabische landen zijn van zichzelf al een hele verschijning. Maar de bruiloften in Libanon.. zijn werkelijk waar een droom. De combinatie van tradities en creativiteit zorgt ervoor dat het een ENORM feest is!

Zo begint de droom

In de ochtend wordt de bruid bij haar ouderlijke huis opgehaald. Soms wordt er dan nog een klein feest gehouden, die ook op straat lekker door gaat. Er zijn dan 1 of 2 trommelaars ingehuurd die de muziek verzorgen. In dorpen lopen ze daarna met een stoet door de straten. Dit geeft veel bekijks en iedereen op straat doet dan gezellig mee. De bruid gaat na afloop met de bruidegom mee.

In sommige regio’s hebben ze 2 dagen feest. De eerste dag een ‘Henna’ feest of het ‘Nikah’ feest en de dag erna de bruiloft. Het Nikah feest is wanneer er officieel op papier getrouwd wordt. Hier zit vaak een imam bij (het is een soort verlovingsfeest). Het Henna feest is niet heel bekend in Libanon, maar wel een traditie in de plaats Baalbek. Omdat ik daar ook ga trouwen volgend jaar, lijkt het mij leuk om hier wat over te vertellen.

De Libanese bruiloft, day 1

Op de avond van het Henna feest wordt de hele reeks familie en vrienden uitgenodigd, iedereen is namelijk welkom om hier bij te zijn. Normaal gesproken heeft de bruidegom zijn eigen feest en de bruid haar eigen feest, maar steeds vaker doen ze het gezamenlijk. Er is muziek, waterpijp en offcourse de officiële traditionele Libanese dans Dabke. Halverwege wordt er gezorgd voor het avondeten. Daarna komt de bruid in een galajurk samen met de bruidegom naar het podium. Een man danst dan met een schaal bloemen en henna richting het koppel. Er wordt alleen henna op 1 pink gedaan, omringd met briefgeld en een touwtje erom heen. Na afloop hijsen de gasten het koppel zittend in stoelen omhoog en gaat het feest lekker verder. Omdat iedereen welkom is op het feest, kan je tussen de 200 en 1000 mensen verwachten….

De Libanese bruiloft, day 2

Als je dacht dat het Henna feest al over the top was, houd je hart dan maar vast. De dag van de bruiloft begint al vroeg met hair & makeup. In Baalbek hebben zij voor deze dag ook een aantal speciale tradities in petto. Er wordt een straat afgezet waar familie en bewoners een kijkje mogen komen nemen hoe de bruidegom geknipt en gekapt wordt. Dit gebeurt dus midden op straat (crazy, I know). Hierna volgt een paardenshow. Opgetuigde paarden ‘dansen’ dan door de straat heen.

En dan is het even stil… de genodigen beginnen zich nu klaar te maken voor de bruiloft. De bruid en bruidegom zijn ondertussen met een fotograaf op pad om romantische foto’s te maken.

En nu de echte droom

Bruiloften in Libanon zijn er in verschillende maten, maar er zijn wel een aantal zaken waar ze allen aan voldoen:

  • Dabke dans groep of Trommel (derbake) groep
  • Magic entrance
  • Cinderella bruidsjurk
  • FOOD
  • Bruidstaart groter dan het koppel zelf
  • Vuurwerk, maar ook echt VEEL vuurwerk

Dit klinkt misschien al best groots, maar er zijn Libanezen die nog een stap verder gaan. Of laten we zeggen 10 stappen verder! Ik kan niet helemaal goed beschrijven hoe artistiek sommige bruiloften zijn, maar het is wel dergelijk iets wat je nergens anders tegen zult komen. Neem even een kijkje op de Instagram of Snapchat van Lebaneseweddings, zij tracken de grootste bruiloften. Wat je je moet voorstellen is veel lichtwerk, decorstukken gemaakt van scratch, fonteinen, veel bloemen overal, designer jurken en sieraden, koetsen, bruilofttaarten van 5 meter hoog, menukaarten en souvenirs met initialen van het echtpaar, live foodstations en optredens van bekende artiesten/harpen spelers/dansgroepen. In Libanon mag je het zo gek maken als je wilt. Yalla habibi!

Fantaseert over een droombruiloft

Iedereen fantaseert over een droombruiloft. Hoe die droom er ook maar uit mag zien, in Libanon kunnen ze het allemaal waarmaken. Tip of the day: als je ooit de kans krijgt om een Libanese bruiloft mee te maken, doe dat dan zeker. En jullie zijn natuurlijk allemaal welkom op mijn bruiloft!

Door Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings?
Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met Libanese droombruiloften, bekijk onze Youtube channel. Foto by Savoir Flair

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.