De traditie van Henna

Traditie van henna

Henna is een mooie vorm van kunst dat getekend kan worden op handen, voeten en armen. Het is een soort tijdelijke tatoeage en komt het meeste voor bij de Marokkaanse en Indiase gemeenschap. Omdat ik zelf nog veel te ontdekken heb over dit fenomeen, heb ik de Henna queen van Nederland @lovenhennabyfarah gevraagd om haar expertise te delen met BASMA Weddings.

Wat is het verhaal achter het Henna zetten?

“ Oorspronkelijk komt Henna uit Noord-Afrika en India waar het duizenden jaren geleden werd gebruikt voor het kleuren van handen/voeten, maar ook nagels en haren. Tegenwoordig zetten bruidjes Henna ter versiering. Sommigen geven er een eigen betekenis aan zoals Geluk of ander bijgeloof.”

Waar wordt het product voornamelijk van gemaakt?

“ Bladeren van de hennastruik (lawsonia inermis) worden fijngemalen tot een poeder. Na het zeven hiervan, kan je het mengen met water/citroensap tot een pasta. Er zijn meerdere variaties van recepten. De Henna die je op de huid gebruikt, is anders dan die voor je haar. Voor mijn Henna gebruik ik citroensap, water, suiker, tea tree olie en kajapoetolie olie. De essentiële oliën zorgen voor een mooie donkere kleur.”

Op wat voor gelegenheden wordt Henna gebruikt?

“ In veel culturen wordt het voor de bruiloft gezet. Daarnaast ook op Eid (suikerfeest), zwangerschap/bevalling, andere feestjes en ook wel eens zomaar zonder een specifieke reden”

Zijn er standaard designs die gebruikt worden?

“Niet echt. Er zijn wel bepaalde stijlen en elementen die je vaak terugziet in designs. Maar deze kunst is toch bij een iedere best uniek. Je hebt tenslotte allemaal een soort eigen ‘handschrift’, ook wanneer je een design van een ander probeert na te tekenen.”

Hoe ben je zelf in de Henna business gekomen?

“Mijn ouders zijn Indiaas en in onze cultuur wordt het dus vaak gebruikt. Vroeger bracht mijn tante regelmatig simpele henna designs aan op mijn handen. Zoals bijna elk kind, was ik daar gek op. Toen ik 11 jaar was, heb ik op vakantie in India voor het eerst bij een nicht Henna proberen te zetten. Het zag er niet uit, maar ik had de smaak echt te pakken! Ik begon het toen bij nichtjes en vriendinnen te zetten. Toen ik 16 was besefte ik dat ik het ook voor geld kon doen en plaatste ik een oproep op een forum. Zo kwam ik aan mijn eerste echte klanten. Nu zijn we alweer 16 jaar verder!”

Wat maakt Henna zo trending in Nederland?

“In vele culturen is Henna een must. Ook zijn er meer culturele bruiloften tegenwoordig in Nederland dan vroeger. En nu krijg ik ook vaker, naast het bruidje, ook van gasten de vraag om het voor hen te zetten.”

Veel culturen hebben 1 dag voor de bruiloft het ‘Hennafeest’ waar de henna ook gezet wordt bij het bruidje en soms ook de gasten. Voor de mooiste decoratie op jouw Hennafeest kun je bij BASMA Weddings een kijkje nemen! Voor de mooie creaties van Farah, kun je terecht bij haar Instagram: @lovehennabyfarah.

Door Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings?
Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met speciale effecten, bekijk onze Youtube channel.