Een Turkse bruiloft trouwerij op blogpagina

De wondere wereld van de Turkse bruiloft

In dit blog neem ik je mee in de wondere wereld van de Turkse bruiloft. De mooiste trouwerijen zijn niet de bruiloften waar het meeste geld in gestoken wordt of waar de meeste gasten voor uitgenodigd zijn. De mooiste bruiloften zijn de bruiloften waarop je in kleine dingen een persoonlijke touch van het bruidspaar ziet. De bruiloften die de persoonlijkheden van de Turkse bruid en de bruidegom naar voren laten komen. En die mooie elementen van cultuur vertonen die passen bij het bruidspaar. Binnen elke cultuur bestaan mooie tradities, zo ook binnen de Turkse cultuur. Heb jij nog nooit een Turkse bruiloft meegemaakt of sta je op het punt om die binnenkort voor het eerst bij te wonen? Een Turkse trouwerij is een ware beleving. En als je weet wat je te wachten staat, ga je er ongetwijfeld van genieten!

Drie dagen feest bij Turkse bruiloft

Ik zou je vanaf de verloving kunnen uitleggen wat er binnen de cultuur gebruikelijk is bij een Turkse bruiloft. Maar ik vind het veel interessanter om je mee te nemen naar de grote dag. En je handige tips en leuke weetjes te geven waar je iets aan kunt hebben als je een Turkse bruiloft gaat bezoeken. Het drie dagen durend feest wordt in deze volgorde gevierd:

  • 1: Bezichtiging van de bruidskist
  • 2: Hennafeest
  • 3: Bruiloft

1. Bezichtiging van de bruidskist

Het kan zijn dat je niet alleen een uitnodiging ontvangt voor de bruiloft, maar ook voor het hennafeest en de bezichtiging van de bruidskist. De traditionele bruidskist bezichtigen wordt meestal door de familie gedaan. Maar dit is vaak toegankelijk voor alle bruiloftsgasten.

2. Hennafeest

Het hennafeest is als het ware het vrijgezellenfeest voor de Turkse dames. Zoals de naam al zegt, wordt er op dit feest ook henna aangebracht door haar moeder, zussen, tantes en nichtjes. De bruid draagt vlak voor de Turkse bruiloft een rode sluier op haar hennafeest. Ook de bruidegom viert de dag voor zijn bruiloft zijn vrijgezellenfeest en ook hij krijgt henna aangebracht. Vraag van tevoren even na of het hennafeest waarvoor je uitgenodigd bent een gezamenlijk feest is. Of dat de mannen en vrouwen dit apart vieren. Beiden zijn goed mogelijk.

3. Bruiloft

De derde dag, de bruiloft zelf, begint ook op traditionele wijze. De bruidegom moet zijn bruid ophalen voordat ze gaan trouwen. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk omdat de familie van de bruid zijn weg blokkeert. De bruidegom moet dus eerst langs de familie van de bruid om bij haar te komen en haar mee te nemen voor de bruiloft. In de Turkse cultuur is het heel belangrijk dat de bruid nog maagd is op de dag van het huwelijk. Haar vader bindt dan ook een rood lint om haar middel heen als teken van maagdelijkheid.

Het avondfeest in de zaal

Het feest begint altijd ’s avonds en duurt tot in de nacht. De bruiloft wordt vaak in een zaal gevierd waar de familie al is voordat het bruidspaar aankomt. Alle gasten worden bij binnenkomst verwelkomd door de ouders van het bruidspaar. Pas zodra iedereen binnen is zal het bruidspaar aankomen in een versierde auto. Het bruidspaar wordt opgewacht door de jongere vrouwen die met hun armen een boog maken. Hier moet het bruidspaar onderdoor lopen om in de feestzaal te komen. Bij binnenkomst wordt gelijk met muziek de eerste dans gedaan door het bruidspaar. Hierna mogen de andere gasten pas zelf dansen. Ook de bruidstaart wordt pas ’s avonds geserveerd. Na het eten van de taart, wat vaak aan het einde van de bruiloft gebeurd, worden de cadeaus gegeven. Belangrijk hierbij is dat eerst de ouders hun cadeaus mogen geven en daarna pas andere gasten. Het bruidspaar krijgt vaak geld of goud cadeau op hun bruiloft.

Kleding bij een Turkse bruiloft

Bij de ene bruiloft is deze wel aanwezig, bij de andere niet: een dresscode. Binnen de Turkse cultuur is een ongeschreven dresscode eigenlijk altijd aanwezig. Kom je voor het eerst als Nederlander/Nederlandse op een Turkse bruiloft, dan is het handig om te weten dat je niemand in een spijkerbroek zult aantreffen. Op een Turkse bruiloft is het gebruikelijk dat alle gasten nette en stijlvolle kleding dragen. Alle gasten mogen flink uitpakken. Niet voor niets hoort hier ook een mooi bruiloftsdecor bij. De dresscode op een Turkse bruiloft is te vergelijken met dat van een gala. Daarom zie je op een Turkse bruiloft veel jurken en nette pakken. Denk aan prachtige, lange galajurken en veel glamour voor de dames en nette, elegante pakken voor de heren.

Familie is alles

Turkse families zijn meestal grote families en dat is ontzettend gezellig. Voor een bruiloft betekent dit dat er veel familieleden (en vrienden van familie) aanwezig kunnen zijn. Familie is ontzettend belangrijk. Er worden daarom cadeaus van (grote) waarde gegeven. Op een Turkse trouwerij speelt het cadeau van ieder familielid of andere gast een iets grotere rol dan in de Nederlandse cultuur. Het is gebruikelijk dat bij een Turkse bruiloft het cadeau aan de ouders, of iemand anders die hiervoor aangewezen is, gegeven wordt.

En de cadeaus voor het bruidspaar!

Het cadeau is meestal een geldbedrag. De hoogte van deze huwelijksgift wordt met een microfoon omgeroepen en genoteerd. Vraag je je af waarom? Later verwacht men minimaal hetzelfde wanneer de gast zelf (of hun kinderen) in het huwelijksbootje stappen. Eerst mogen de familieleden hun cadeaus geven en daarna mogen de andere gasten. Vaak krijgt het bruidspaar geld of goud.

De kracht Van Multiculti

Ga jij of gaat iemand in jouw omgeving trouwen met iemand van buiten de Turkse gemeenschap en ontstaat er hierdoor een multiculturele bruiloft? Onthoud dan dat dit een prachtig iets is. Twee mensen met twee totaal verschillende achtergronden en culturen zijn door de liefde verbonden. De bruiloft is een prachtig moment om eventueel van beide culturen de mooiste rituelen en gebruiken in de trouwdag te verwerken. Wanneer twee mensen uit verschillende culturen zich middels het huwelijk gaan verbinden kunnen ze laten zien dat ze trots zijn op hun eigen cultuur en die van hun partner evengoed respecteren.

Ben jij er klaar voor?

Wil jij jouw eigen Turkse bruiloft organiseren en wil je graag samenwerken met BASMA Weddings voor de zaalstyling en bruiloft decoratie? Wij helpen je graag bij de perfecte organisatie van jouw bruiloft. Hoe wij dit doen? Door goed naar jouw wensen te luisteren en door actief met ideeën te komen die jou wellicht ook interesseren. Zo komen we samen tot een prachtig eindresultaat dat je verwachtingen zal doen verbluffen. Van imposante bride stages en chique tafels en stoelen tot de mooiste bloemenwanden, special effects en verlichting; wij stylen iedere bruiloftlocatie geheel naar wens! Bekijk gerust onze website om ons eerdere werk te bekijken of neem contact met ons op voor het maken van een kennismakingsafspraak.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.