Veiligheids- accessoires

Veiligheidsaccessoires zijn verplicht bij gebruik van droogijs. Hoe handig of prachtig werken met droogijs ook is, toch is het raadzaam en verstandig een aantal veiligheidsnormen in acht te nemen. Direct aanraking met de huid kan enorm schade aanbrengen. Daarom heeft BASMA Weddings een aantal producten geselecteerd om veilig om te gaan met droogijs.

veiligheidsstickers

Deze labels voldoen aan de nieuwste eisen voor droogijsverpakkingen. Let op: voor wegtransport is tot 1-1-2019 het “oude” label met de dunne lijnen te gebruiken. Voor lucht – en zeevaarttransporten mogen alleen de aangepaste labels met een “dikke” lijn worden gebruikt. Vraag Customer Support voor het juiste label.

Veilig omgaan met droogijs

Waarom is veilig omgaan met droogijs zo belangrijk!? Droogijs kan bij onjuist gebruik ernstig gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot de dood. Droogijs kan bij onjuist gebruik ernstig gevolgen hebben voor de gezondheid en zelfs leiden tot de dood. Alvorens je besluit droogijs aan te schaffen dienen de uitgebreide veiligheidsnormen gelezen en begrepen te worden. Klik hier om deze te lezen! Daarnaast hebben wij documentatie opgesteld waarin de veiligheidsnormen uitvoerig zijn beschreven. Deze zijn verwerkt in de korte veiligheidsdocument en de uitgebreide veiligheidsdocument.

Veilig omgaan droogijs - gasbrand logo

Brandwonden

De belangrijkste gevaren zitten in twee zaken: de temperatuur (-78°C) en het vrijkomende  CO2 gas. Het gebruik van goede isolerende handschoenen is strikt noodzakelijk, contact met je blote handen kan direct brandwonden veroorzaken. Droogijs dient opgepakt te worden met een tang van harde kunststof. Hieruit volgt uiteraard ook dat je nooit het droogijs in je mond steekt. Zorg ervoor dat kinderen ver uit de buurt zijn wanneer je met droogijs werkt.

Veilig omgaan met droogijs - Verstikkingsgevaar

Verstikking

Droogijs is niet giftig en niet brandbaar, het is smaak neutraal en reukloos. Echter, LET OP: CO2 verdringt de zuurstof in de lucht en is in hogere concentraties vanaf circa 5% verstikkend. Je kunt namelijk geen adem meer inhalen. Zorg dat je droogijs altijd in een ruime, zeer goed geventileerde ruimten verwerkt. Hou rekening met de hoeveelheid droogijs ten opzichte van de ruimte. Zorg ervoor dat kinderen ver uit de buurt zijn wanneer je met droogijs werkt.

Veilig omgaan met droogijs - levensgevaarlijk

Levensgevaarlijk

Bij het verdampen van droogijs komt het zeer toxische CO2 gas vrij. Door de hoge concentratie CO2 in de lucht kan je lichaam minder zuurstof opnemen. Daarna word je duizelig en zelfs verstikking kan plaatsvinden. Juist deze werking, het vermoeide gevoel, zorgt ervoor dat je veel minder alert bent. Indien je niet direct begeeft in een ruimte met voldoende concentratie zuurstof  dan kan dit leiden tot de dood. Dit komt door de hoge koolstofdioxide in het bloed.

Veilig droogijs - Slechte luchtkwaliteit

Transport

Bij het transporteren van droogijs moet je voorkomen dat het wordt vervoerd in de cabine. Is dit om een of andere reden toch niet te voorkomen, gebruik dan een zeer goed geïsoleerd transportmiddel en zorg voor continue goede ventilatie. Het transporteren van droogijs moet uitsluitend een wagen waarbij de cabine is gescheiden van de laadruimte. Zorg ervoor dat de transportruimte is geventileerd gedurende het transport voordat deze wordt betreden. Verstrek je chauffeur de alle veiligheidsnormen en zorg ervoor dat deze zijn gelezen en begrepen.

Veilig omgaan met droogijs - Waarschuwingssticker-co2-koolstofdioxide

Ventilatie

De ruimte waar het droogijs wordt opgeslagen of getransporteerd dient zeer goed geventileerd te worden Wanneer dit niet strikt wordt nageleefd kan het tot ernstige gevolgen leiden. Indien de veiligheidsregels omtrent de ventilatie niet goed worden nageleefd, krijg je te maken met een te hoge concentratie CO2 wat er voor zorgt dat de zuurstof wordt verdrongen. Daarnaast is CO2 geurloos en reukloos waardoor niet snel opgemerkt zal worden dat er gevaar dreigt.

Droogijs veilig opslaan

Opslag

Bewaar droogijs altijd in een daarvoor ontworpen droogijsverpakking en houd de deksel altijd goed dicht. Verpak droogijs nooit in een gasdichte container om gasophoping te voorkomen. Stel droogijs nooit bloot aan hoge temperaturen. Hierdoor versnelt het sublimatieproces en ontstaat er een risico op verhoogde kooldioxidewaardes. Droogijs mag nooit bewaard worden in kelders of andere ongeventileerde ruimtes. Zorg altijd voor ventilatie boven het vloerniveau, daar waar het droogijs wordt opgeslagen.

Veilig omgaan met droogijs | verboden voor kinderen

Geen speelgoed

Droogijs kan hele mooie en spectaculaire effecten creëren, maar kan bij onjuist gebruik ook tot ernstige gevolgen leiden. Droogijs is geen speelgoed en dient ten alle tijden uit de buurt van kinderen gehouden te worden. Zorg bij het gebruiken van droogijs dat er altijd toezicht gehouden kan worden door een volwassen persoon. Ook bij het opslaan en transporteren moet ervoor gezorgd worden dat kinderen niet in contact kunnen komen met de droogijs.

Veilig omgaan met droogijs | verboden voor dieren

Verboden voor dieren

De rook van droogijs daalt naar beneden, wat een prachtige mistlaag op de vloer creëert. Helaas zit er ook een gevaarlijke kant aan deze mooie mist laag. Ondanks dat de rook van droogijs niet giftig is, heeft het wel een laag zuurstofgehalte. Dit zorgt voor een onprettig gevoel voor kleine wezens, zoals je huisdieren. Zorg er daarom altijd voor dat je huisdieren niet op of rondom de plek waar droogijs gebruikt wordt te vinden zijn.

Veilig omgaan met droogijs - Vorboden voor consumptie

Verboden voor consumptie

Droogijs is absoluut niet bedoeld voor consumptie. De extreme kou van droogijs zorgt voor brandwonden in je mond en/of op je lippen. Mocht je droogijs willen verwerken in een drankje om een spectaculair effect te creëren, dan dien je bij het uitserveren de gasten te waarschuwen. Daarnaast moeten droogijs cocktails altijd in aanwezigheid van een getrainde professional gemaakt worden.

Aansprakelijkheid

Droogijs kan bij onjuist gebruik ernstig gevolgen hebben voor de gezondheid en zelfs leiden tot de dood. Alvorens je besluit droogijs aan te schaffen dienen de uitgebreide veiligheidsnormen gelezen en begrepen te worden. Klik hier om deze te lezen! Daarnaast hebben wij documentatie opgesteld waarin de veiligheidsnormen uitvoerig zijn beschreven. Deze zijn verwerkt in de korte veiligheidsdocument en de uitgebreide veiligheidsdocument. BASMA Weddings sluit iedere aansprakelijkheid uit naar aanleiding van het niet juist opvolgen van de veiligheidsnormen. Droogijs kan ernstig gevolgen hebben voor de gezondheid en kan leiden tot de dood.

Feestje eindigt in drama

Het volgende artikel is een van de redenen waarom veilig omgaan met droogijs zeer belangrijk is en de veiligheidsnormen strikt gevolgd dienen te worden. Begin 2020 zijn In Rusland drie mensen overleden en nog eens zeven gewond geraakt op een feestje van een bekende blogster. De oorzaak: droogijs dat voor een bijzondere sfeer moest zorgen. De precieze doodsoorzaak is niet bevestigd, maar wellicht komt het door een teveel aan koolstofdioxide in het bloed van de slachtoffers. Het droogijs, dat een “dramatische indruk” en een “visueel effect” moest creëren voor de feestgangers aan het zwembad en de sauna, is wellicht in het zwembad beland toen de drie er ook effectief in zwommen. Wanneer het in aanraking komt met water, kan de damp erg hoge niveaus van koolstofdioxide in het bloed veroorzaken. Zeker wanneer dat in een slecht geventileerde ruimte, zoals een sauna, gebeurt. Lees de volledige artikel op de Ad.nl

Ervaringen

Klanten en businesspartners aan het woord.

Zekerheden

Hier kun je op rekenen.

Bijzonder

Op de mooiste dag van je leven wil je maar 1 ding: bijzonder zijn. En dat is onze missie. Jouw droom laten uitkomen drijft ons om anders, bijzonder en out of the box te denken en doen.

Betrouwbaar

Je vindt het ontzettend moeilijk om de organisatie van je grote dag uit handen te geven. Wij realiseren ons dat iedere detail ontzettend belangrijk is voor je.

Behulpzaam

Ons geduld en helpende hand bieden gaat heel ver. Wij ontstressen door net meer te doen dan wat je van ons verwacht. Je totale bruiloft in de orde. Dat is belangrijk.

Bereikbaar

Het is ontzettend moeilijk om continu bereikbaar te zijn, maar toch proberen wij dat dag en nacht voor elkaar te krijgen. En nemen wij niet op, dan bellen wij altijd terug.

Wij staan je graag persoonlijk te woord.