Een kleurrijke Hindoestaanse bruiloft op blogpagina

Een kleurrijke Hindoestaanse bruiloft

Heb je ooit eens een Hindoestaanse bruiloft meegemaakt? Een Hindoestaanse bruiloft is een ware belevenis! Alle plechtigheden rondom de huwelijksceremonie noemen de Hindoes Wiwah. Dit betekent het wegdragen van de bruid en herinnert aan de gebruiken in India, waarbij de bruid door de bruidegom wordt weggevoerd in een rijkelijk versierde draagstoel. Maar wat houdt het allemaal in. Ontdek alles van deze tradities…

Voorafgaand aan de Hindoestaanse bruiloft

Bij de Hindoestaanse bruiloft vindt eerst de Bachekki (oftewel de verloving) plaats. Zowel de vrouw als de man hebben ingestemd met hun huwelijk. De exacte dag en datum worden bepaald in het huis van de man. De verloving wordt bezegeld met de rituele overhandiging van een geschenk van de vader van de vrouw aan de aanstaande bruidegom. Nadat deze bezegeling plaats vindt in het huis van de man de Tilak plaats. Dit is de ondertrouw, waarbij alles nog eens vastgelegd wordt door middel van een offerdienst. Na de ceremonie geeft de vader van de aanstaande bruid zijn aankomende schoonzoon geld, fruit en zoetigheid. Er wordt altijd een kokosnoot geschonken, omdat dit voor de Hindoes het teken van vruchtbaarheid is. Met gekleurd poeder brengt de vader een rode vlek aan op het hoofd van zijn aanstaande schoonzoon. Dit is het teken van de kroonprins.

De kroonprins…

Een bruidegom is eerst een kroonprins alvorens hij als echtgenoot symbolisch een koning kan zijn. Twee dagen voor de bruiloft is de Matkorwa. Dit is een feestelijke gebeurtenis. De vrouwen graven aarde op bij de huizen van de bruid en bruidegom. Die later gebruikt wordt om de vuurtop te maken die nodig is bij het huwelijksritueel. De dag voor het huweliijk is de Bhattwan. Hierbij wordt een offerdienst gehouden, waarbij er wordt gewezen op de verplichtingen die de man en vrouw in hun huwelijk zullen hebben tegenover elkaar. Nadat de ceremonie poffen de vrouwelijke familieleden rijst of radi, die eveneens gebruikt wordt bij de huwelijksceremonie.

De huwelijksdag

Op de huwelijksdag (Sahdie) komen vrienden en familie bij elkaar in de woning van de bruidegom om de bruidsstoet (Baraat) te vormen. Nadat de bruidegom in een kleurrijk gewaad word gekleed, waarna twee belangrijke dingen plaatsvinden. De moeder van de bruidegom eet samen met de andere ongehuwde mannen voor de laatste keer rijstebrij. Hierop drukt de moeder haar zoon tegen haar borst, alsof ze hem voor de laatste keer melk geeft. Nadat de bruidegom afscheid genomen heeft van zijn moeder zal de bruidstoet naar het huis van de bruid vertrekken. Bij aankomst en vertrek wordt als eerste op trommels geslagen en als tweede vuurwerk afgestoken. In de trouwzaal volgt de Parchan. Dit is de verwelkoming van de bruidegom door de vrouwen, waarbij op een koperen schaal brandende oliepitjes worden geplaatst. Deze worden boven het hoofd van de bruidegom rondgedraaid. Dit gebeurt alvorens de bruidegom publiekelijk aan de gasten wordt voorgesteld.

De ontmoeting van de bruidspaar

Wanneer de bruid en bruidegom ontmoeten elkaar bij het huwelijksbaldakijn. De bruidegom krijgt een bloemenkrans omgehangen door de bruid en er wordt hem een huwelijksbankje aangeboden. Maar na diverse rituelen en ceremonies zetten de bruid en bruidegom zeven stappen in Noordoostelijke richting, richting de poolster. De poolster en de zon getuigen van wat er verder gaat gebeuren. De bruid en de bruidegom raken elkaars hartstreek aan en de bruidegom legt de bruid zijn zegen op door zijn hand op haar voorhoofd te leggen. De huwelijksceremonie is voltooid en het kersverse echtpaar wordt bestrooid met rijst en gehuldigd met bloemen. Daardoor een groot feest!

Ben jij klaar voor een Hindoestaanse bruiloft?

Zou jij graag een voor het eerst een Hindoestaanse bruiloft willen meemaken? En wil je deze laten decoreren door BASMA Weddings? Samengevat helpen wij jou graag bij het realiseren van jouw droombruiloft! Van de meest luxe bride stages tot de mooiste special effects, wij stylen iedere locatie naar jouw wensen! Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek!

Door Franka Van der Zee. Meer blogs van BASMA Weddings?
Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties voor Hindoestaanse bruiloften, bekijk onze Youtube channel voor meer inspiratie. Foto by the amazing Devanshi Photography

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.