Turkse wedding

Merhaba bij de ‘Turkse bruiloft’

De Turkse doelgroep is best groot in Nederland, waardoor ook Basma Weddings veel Turkse bruiloften meemaakt en versiert met magische decoratie. De Turken gaan meestal GROOT op hun Turkse bruiloft. Muziek, dans, traditie, glitters, eten en supermooie zalen…


De start van een Turks bruiloft avontuur

Elk land heeft zijn eigen cultuur. Maar sommigen culturen hebben wat meer tradities dan anderen. De Turkse cultuur is daar een voorbeeld van. De tradities van een Turkse bruiloft gaan tot 1500 jaar terug en variëren zelfs van dorp tot stad. In de grotere steden worden voornamelijk westerse bruiloften gehouden in combinatie met de Turkse tradities. In dorpen is het meestal heel traditioneel Turks (yourturkishwedding.nl).

Wanneer een koppel besluit te trouwen, is het eerste wat ze doen zegening vragen bij de familie (voornamelijk ouders). Familie is en blijft alles. De toekomstige bruidegom moet de bruid om haar hand vragen (Kis isteme) waar haar close familie en zijne bij zijn. Er wordt dan verwacht dat de toekomstige bruid de perfecte Turkse koffie serveert aan de gasten. Zodra er een akkoord is bereikt (Soz Kesimi), wordt er een verlovingsfeest gepland. Dit gebeurt vaak in het huis van de bruid. Tegenwoordig wordt dit feest ook weleens in zalen gehouden (yourturkishwedding.nl).

 

De Turkse pre-party


Tijdens het verlovingsfeest heeft de bruid een glamorous galajurk aan. Zij ontvangt dan van de familie van de bruidegom cadeautjes (meestal sieraden). De verlovingsringen worden aan een rood lintje vastgemaakt, hierna mag het koppel de ringen bij elkaars vingers omdoen. Dit lintje wordt meestal vastgemaakt door de oudste persoon aanwezig van de familie. Het lintje wordt dan na een zegening van de Imam (of een familielid) doorgeknipt. They are now engaged! Op naar de Turkse bruiloft!

 

Turks bruiloft feest nummer twee. Henna party!


Voordat we bij de Turkse bruiloft aankomen, moeten we nog even wachten tot het Henna feest voorbij is. Het Henna feest van de bruid vindt plaats bij haar thuis en die van de bruidegom bij hem thuis. Je kunt het zien als een soort vrijgezellenfeest. De bruid draagt vaak een paarse of rode jurk, met een rode sluier op haar hoofd. Ze krijgt dan hennaversiering op haar handen. Dit staat voor geluk en bescherming en wordt meestal aangebracht door de moeder, zussen of nichtjes. De avond gaat dan verder met muziek en dans. 

Ook bij de mannen wordt er bij de bruidegom henna aangebracht. Hij draagt op deze avond een groen doek. 

 

Tijd om de Turkse bruid op te halen

Op de dag van de Turkse bruiloft komt de bruidegom naar het ouderlijke huis van de bruid. Meestal met een stoet van versierde auto’s en een trommel groep. Hij moet eerst langs zijn schoonfamilie zien te komen om de bruid op te mogen halen. De bruid draagt een witte trouwjurk, een rode sluier (soms) en een rood lintje om haar middel. Dit staat voor haar maagdelijkheid. Onder haar schoenzolen, schrijven haar single friends hun namen. Wanneer hun namen niet zijn weggeveegd aan het eind van de bruiloft, betekent het volgens hen dat zij in de nabije toekomst ook gaan trouwen. Spannend! Het koppel vertrekt dan naar de bruiloft met een toeterende stoet aan auto’s om boze krachten te verweren (theperfectwedding.nl).

 

De magie van de Turkse bruiloft

De Turkse bruiloft wordt vaak in de mooiste zalen van Nederland gehouden, waarbij familie, vrienden en collega’s allemaal uitgenodigd worden. Het zijn dus vaak enorme feesten. De gasten dragen mooie pakken en glamorous glitter galajurken. They go all out! Qua decoratie wordt er vaak voor een wit thema gekozen met glitter of bloemen accenten. Het ziet er super elegant uit. Ofcourse kunnen rook, vuurwerk, een speciale bruidstaarttafel en stage niet ontbreken. BASMA Weddings weet dat maar al te goed.

Wanneer het bruidspaar eraan komt, gaan de vrouwen bij de ingang staan en maken met hun armen een boog waar het koppel onderdoor moet. Zij gaan dan hun eerste dans doen. Hierna mogen de andere gasten dansen. Er is een live band of DJ, de traditionele Turkse Halay dans wordt volop gedanst in kringen en iedereen is happy. 

Nadat iedereen heeft genoten van het Turkse buffet, is het tijd om de taart aan te snijden. Op een Turkse bruiloft wordt dit meestal met een zwaard (!) gedaan. Hoe origineel! Wanneer de bruid en bruidegom elkaar een hapje geven, mogen de gasten smullen van de heerlijke bruidstaart. Hierna is het tijd voor het allerleukste gedeelte van de hele bruiloft…cadeautjes! De ouders geven eerst hun cadeautjes, daarna mogen de gasten. Er wordt vaak goud of geld gegeven. 

Ik wil ook wel een Turkse bruiloft…zucht..

Door Batoel El-Jeaid. Meer blogs van BASMA Weddings? Bekijk de blog pagina op basmaweddings.nl. Meer over BASMA Weddings en haar bijzondere creaties met speciale effecten, bekijk onze Youtube channel.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.